Det finns många olika saker man kan göra med tomma champagneflaskor. Flaskorna kan både återvinnas – som färgat eller ofärgat glas – eller återanvändas. Om flaskorna återvinns kan man lämna in dem på en återvinningscentral, och i vissa fall går det att lämna in fyllda backar med glasflaskor direkt på Systembolaget. Kontakta kommunen där du bor för att veta hur hanteringen sker just där. Om man däremot hellre återanvänder finns det en mängd olika kreativa användningsområden för detta, och nedan följer några exempel på vad man kan använda flaskorna till!

 

1. Använd som ljusstakar: Det går att använda både långa ljus genom att smälta deras botten och trycka ner i flaskhalsen, eller genom att sätta blockljus eller stearinljus i flaskan. Om man vill sätta ljusen i flaskan kan man antingen skära av botten eller toppen på flaskan. I och med att det kommer in syre i flaskan på båda sätt fungerar det att ha stearinljus däri.

2. Använd som ljuskällor: Ljusslingor är både mysigt och fungerar som en ljuskälla. Om man använder ljusslingor med små lampor går det lätt att stoppa ner dem genom flaskhalsen. Om det är batteridrivna ljusslingor finns det ofta batterihållare som kan användas som en kork och sättas på flaskan!

3. Använd som blomkrukor: Flaskorna kan användas som blomkrukor på två sätt: antingen genom att använda flaskan som en vas eller genom att skära av flaskhalsen och använda som kruka. Det går också att skära av flaskan en bit under halsen och fylla ”botten” med vatten och därefter placera tjockare snören genom halsen och därefter placera halsen neråt i vattnet, och placera jord och växter i ”ovandelen”. Trådarna gör så att vatten kan komma upp till jorden, vilket gör att man inte behöver vattna växterna!

4. Använd som matförvaringskärl: Rengör flaskorna ordentligt och låt torka. Därefter går det utmärkt att använda dem som förvaringskärl för olika torrvaror, såsom linser, ris, bovete, couscous, quinoa, makaroner och liknande.

5. Använd som kryddburk: Om du har en liten champagneflaska, eller väldigt mycket krydda, kan du använda flaskan som kryddförvaring. För att slippa dilemmat att råka hälla ut för stor mängd krydda åt gången kan du med fördel köpa, eller tillverka, lock med hål i så att det blir enklare att dosera kryddan.

6. Använd som flaska: Kanske ett av de mest självklara användningsområdena, men likväl det användningsområdet som ofta glöms bort! Återanvänd tomma champagneflaskor som flaskor! Du kan förvara saft, juice, olja, vinäger eller annan alkohol i den.

7. Använd som prydnad: Om champagneflaskan inte är estetiskt tilltalande som den är kan du alltid måla om den, klä in den i glitter, silkespapper, glansiga material, tråd, tyg, mosaik, pärlor eller vad som faller dig i smaken.

8. Använd som måttenhet: Fyll flaskan med olika mängd innehåll, till exempel 1 till 5 deciliter, och märk ut var varje ny deciliter går på flaskan. Måttenheten kan sedan med fördel användas både vid bakning och matlagning, och vid blandning av exempelvis saft.

9. Använd som kavel: Har du tänkt baka pizza eller bullar och saknar tillgång till kavel? Inga problem! Använd en tom champagneflaska istället!

10. Använd som sakförvaringskärl: Tomma champagneflaskor är perfekt till förvaring av exempelvis pärlor, glitter, små knappar, stenar och minimagneter. Om man förvarar för stora saker i flaskan kan det dock vara svårt att få ut dem därifrån sedan.