Om en champagneflaska är oöppnad kan den lagras i flera år, och anses ofta bli bättre med tiden så länge lagringen sker på rätt sätt. Om flaskan är öppnad beror hållbarheten på hur mycket av innehållet som är kvar, samt hur flaskan försluts; om flaskan är tätt försluten, exempelvis med en champagnestopper, och det är ganska mycket innehåll kvar kan champagnen hålla mellan två till tre dagar, och om det inte är så mycket innehåll kvar är hållbarheten kortare då drycken oxiderar vid kontakt med luft.

Vid lagring av en oöppnad flaska champagne finns det några metoder för att få ett så bra resultat som möjligt. Till dessa hör att hålla rätt temperatur, att placera flaskan i rätt position i förhållande till korken och att förvara flaskan på ett ställe med rätt ljussättning och luftfuktighet. Konkret innebär det att temperaturen bör ligga stabilt mellan 10-15°C, att förvara flaskor med naturkork liggandes för att inte torka ut korken samt att se till att lagringsplatsen är mörk, vibrationsfri och har en fukthalt mellan 55-70 procent. Om temperaturen är för hög kommer drycken utvecklas för snabbt, och om temperaturen är för låg finns det en risk att det bildas en bottensats. Det bör dock nämnas att lagring inte är någon exakt vetenskap, och det har visat sig att champagne kan bli dålig även när den har lagrats under optimala omständigheter och på rätt sätt.

Det finns vissa myter om att champagne inte bör lagras och att den är bättre ju yngre den är – men detta stämmer alltså inte. Tvärtom blir champagne oftast bättre med tiden då dess smaker och dofter blir mer nyanserade. Detta visar sig genom att champagnen utvecklar smaker som honung, kex och hasselnöt samt att den blir mer krämig.

För privatpersoner kan det dock vara svårt att lagra champagne på ett korrekt sätt, då de flesta inte har tillgång till lokaler som lever upp till kriterierna som ställs för bra lagrande. Men om man har denna möjlighet rekommenderas det att man ser till att lagra champagne mellan två till tre år. Champagne som köps i Sverige är ofta ”ny”, med undantag för champagne som inhandlas på vinauktioner, och vissa champagneexperter anser att det är nödvändigt att lagra drycken för att den ska bli så god som möjligt.

Ett fel vissa personer gör när de försökt lagra sin champagne är att placera den i skåpet över kylskåpet, vilket är en av de sämsta platserna att lägga en flaska på för lagring. Detta då det är en av de varmaste ställena i hela bostaden, att det sker snabba temperaturväxlingar och att det uppstår vibrationer både från kylskåpet i sig och när kylskåpsdörren öppnas eller stängs. En annan dålig placering för lagring är att lägga champagneflaskan i kylskåpet, då luftfuktigheten är låg och då vibrationerna är frekventa.

Om man tänkt lagra champagne hemma är det bästa stället att lägga den på i en vinkällare, vanlig källare eller i en garderob. Om man lagrar champagnen i en garderob kommer det dock snabblagras och det rekommenderas att man lagrar den max i fem år. Man bör också se till så att garderoben som används till lagring inte är en garderob som används till annat, detta för att undvika vibrationer och temperaturskiftningar.