Ett champagneglas (eller vinglas) består av tre olika delar: kupa, stjälk och fot. Det finns olika sätt att hålla ett champagneglas på, varav de två sätt som anses vara bäst bordsskick är att antingen hålla i stjälken på glaset eller i dess fot. Detta för att undvika att vidröra själva kupan på glasen, då dryckens temperatur kan förändras om kroppstemperaturen från ens hand kommer i kontakt med glaset, samt att man slipper skapa fettfläckar på glaset från sina fingrar och därmed får svårare att se drycken färg och fällningar.

Vissa experter anser att sättet man håller glaset på säger mycket om vilket förhållande man har till drycken: att hålla i foten signalerar att man är ”snobbig”, att hålla i skaftet är ganska vanligt och ”inget speciellt”, det är även vanligt förekommande att hålla i skaftet och stödja ett eller två fingrar mot kupan, men att hålla enbart runt kupan anses inte vara okej. Vissa anser även att det är klass att hålla i skaftet samtidigt som man sträcker ut sitt lillfinger, medan andra anser att det är trams.

När man skålar i glaset rekommenderas man dock hålla i kupan underifrån, alternativt att hålla i skaftet. Detta för att få bättre balans och rätt styrka när glaset stöter i ett annat. I och med att det ofta går snabbt att skåla hinner inte temperaturen förändras så mycket om man en kort stund håller lite på kupan, men det rekommenderade är oftast ändå att hålla i skaftet.

Om man vill hålla glaset i foten gör man det genom att knyta sin ena hand och lyfta tummen och hålla handen i en vinkel så att tummen är riktad uppåt. Därefter ställer man glasets fot över pekfingret och lägger över tummen på andra sidan av glasets fot för att hålla glaset så stabilt som möjligt. Man kan även hålla glasets fot mellan sitt långfinger och pekfinger, där pekfingret stödjer ovansidan av foten samt lite av skaftet och där tummen fungerar som motvikt för pekfingret och även det ser till att stödja skaftet och foten.