Det går att göra vinäger av både vitt vin, rött vin och champagne. Det enda som behövs är vin, en flaska samt en ljummen förvaringsplats. Det enklaste sättet att tillverka champagnevinäger på är att ta en champagneflaska som är fylld till 75 procent och sedan förvara den på en ljummen plats i några veckors tid tills den har förvandlats till vinäger.

Om man vill tillverka större satser kan man göra detta genom att blanda vin med en liten mängd färdig vinäger och låta stå i en försluten kanna. Låt den stå under dagen och lufta i cirka 30 minuter. Du luftar genom att ta bort locket på kannan. Efter ett par veckor har det skapats ett bottenskikt som kan användas till nästa sats vinäger, och vinägern som är i resten av kannan går att använda som den är.

Vinäger går också att tillverka i dunkar om man vill ha ännu större mängd, upp till flera liter. Även här kan du fylla på med nytt vin efterhand. Det finns dock en risk att vinägern börjar mögla på ytan, och av det skälet kan det vara en rekommendation att förvara vinägern i flaskor istället.

Hemmatillverkad vinäger har ofta en djupare smak än vinäger som köps i affären, vilket också är en av anledningarna till att vissa föredrar hemmagjord vinäger före köpt.