Om man dricker champagne som blivit dålig kommer den först och främst inte lukta eller smaka särskilt bra. Det finns olika tecken man kan leta efter när man ska ta reda på om en champagne blivit dålig.

Om man upptäcker att korken på flaskan är skadad på något sätt kan det göra så att vinet luktar av blött papper eller unket på olika sätt. Detta uppstår när en kemisk förening vid namn TCA angripit champagnen. TCA finns i korken på flaskan.

En champagne som är för ung kan vara smak- och doftlöst, vilket gör att det kanske inte är så gott att dricka det. Ibland kan det dock räcka med att låta champagnen stå en dag och sedan dricka det, medan andra gånger så hjälper inte detta heller.

En champagne som har stått för länge kan även det vara oaptitligt, och smaka gammal svamp. Om champagnen smakar på det sättet är det lika bra att hälla ut det, då det inte går att rädda på något sätt.

Om champagnen har oxiderat, det vill säga utsatts för alldeles för mycket luft, kan det bli dåligt. Detta kan ske om korken inte suttit tätt eller om flaskan varit öppen och innehållet varit väldigt litet. Det märks genom att champagnen luktar buljong eller väldigt syrligt och frätande. Champagne som har oxiderat bör inte drickas, utan hällas ut.

Det som kan hända om man dricker champagne som blivit dåligt är att man börjar må dåligt, eller börjar spy. Därför ska man undvika att dricka champagne som man märker är dålig på olika sätt. Om man är osäker på om champagnen är bra eller inte får man fråga sig själv om det är värt en eventuell risk att bli sjuk för att dricka det.