Innan man öppnar en champagneflaska bör man se till så att den är väl kyld. Detta beror på att kylan sänker trycket i flaskan vilket gör att det inte skapas lika mycket skum när man öppnar den. Rekommenderad temperatur är mellan 7 och 8 grader. Se också till så att flaskan inte skakas innan öppning.
När det sedan är dags att öppna flaskan placerar man sin tumma på korken, tar bort folien och tar därefter bort metallhållaren runt korken. Under hela denna processen håller man kvar tummen på korken. Placera sedan en hand som håller på botten av flaskan och håll ett stadigt grepp runt korken. Flaskan ska sedan riktas snett framåt och uppåt i ungefär 45 graders vinkel. Se till så att utrymmet är fritt så att inga materiella föremål eller personer står i vägen.
Vrid flaskan tills du känner att korken börjar släppa, fortsätt sedan hålla emot korken under tiden korken drar sig utåt. Ibland kan det behövas vicka lite på korken för att få den att lossna. När korken lossnat helt kommer det pysa lite, och då vet man att den är av.
Om man är osäker kan man ta en handduk som man lägger över korken och flaskans hals för att få ett stadigare grepp. Med denna metod ser man inte hur korken rör sig utan får helt enkelt känna efter samt lyssna efter pyset.
Det går också att öppna champagneflaskor med kniv eller sabel. Om man vill öppna en champagneflaska med sabel eller kniv är det viktigt att den har tillverkats på ett traditionellt sätt,där jäsningen har skett på butelj. Anledningen till detta är för att dessa flaskor är tillverkade i mer tåligt material, jämfört med andra flaskor som lättare går sönder om man sabrerar fel. Dessutom är trycket högre i flaskor som tillverkats med traditionell metod, vilket gör att eventuellt glassplitter skjuts iväg.
Innan man öppnar flaskan med sabel eller kniv är det viktigt att torka av den så att man får ett så bra grepp som möjligt om flaskan. När man har gjort detta så plockar man bort folien och metallen från korken. Placera flaskan så att strecket längsmed långsidan av flaskan är riktat uppåt. För att få så mycket tyngd i slaget som möjligt ska man skära med baksidan av kniven eller sabeln. Man rekommenderas att ha på sig en tjockare handske på handen man håller flaskan i, för att slippa riskera stora skador om man skulle råka sikta fel.
Vid sabrering håller man flaskan i dess botten med en hand och riktar den i 45 graders vinkel. Vinkeln är bra både vid själva sabreringen och efteråt, då man slipper att en stor mängd vätska åker ut i onödan. Innan man öppnar flaskan med sabel ska man försäkra sig om att ingen person, djur eller annat föremål finns i närheten som man kan råka skada. Därefter slår man lätt med sabeln mot utbuktningen på flaskhalsen, och när man hittat rätt slår man lite hårdare tills flaskan öppnas.